Etusivu

Potilaan näyte kulkee oikeaan osoitteeseen aina oikeaan aikaan

Julkaistu 05.01.2024

NordLab toimii 80 toimipisteessä koko Pohjois-Suomen alueella. Joka päivä tuhannet näytteet siirtyvät näytteenottopisteistä laboratorioihin analysointia varten. Näytteiden kuljetusjärjestelmältä vaaditaan pohjoisessa paljon.

Osa potilailta otetuista näytteistä, kuten veren tulehdusarvoja mittaava CRP, voidaan tutkia välittömästi näytteenoton jälkeen. Tästä niin sanotusta vierianalytiikasta on hyötyä, kun tulos tarvitaan nopeasti hoitopäätöksen tekemistä varten. Vieritutkimuksia tehdään monissa hyvinvointialueiden hoitoyksikössä ja terveyskeskuksissa.

NordLabin johtavan kemistin Pirjo Hedbergin mukaan muut näytteet, kuten vaikkapa perusverenkuvan tutkimuksia varten otetut verinäytteet, kuljetetaan kuitenkin pääsääntöisesti lähimpään isompaan laboratorioon.

– Joskus näyte saattaa matkata Helsinkiin tai jopa muualle Eurooppaan, sillä ihan kaikkia tutkimuksia ei tehdä edes Suonessa niiden harvinaisuuden vuoksi.

 

Viisi keskuslaboratoriota analysoi suurimman osan näytteistä

NordLabilla on viisi isoa keskuslaboratoriota Kajaanin, Kokkolan, Kemin ja Rovaniemen keskussairaaloissa ja Oulussa yliopistollisen sairaalan yhteydessä. Kussakin keskuslaboratorioissa tutkitaan pääsääntöisesti oman hyvinvointialueen näytteitä. Erikoisanalytiikkaa kuten genetiikan tutkimuksia tehdään Oulun keskuslaboratoriossa.

Näytteenottopisteiden ja laboratorioiden väliset kuljetusreitit ovat tarkasti aikataulutettuja ja linkitettyjä toisiinsa. Esimerkiksi Ranualla tai Pellossa otetut näytteet kuljetetaan joka arkipäivä tiettyyn kellonaikaan analysoitaviksi Rovaniemelle. Oulun kaupungin ympäristökunnista näytteitä tulee Oulun laboratorioon kaksi kertaa ja kaupunkialueelta kolme kertaa päivässä.

Näytekuljetusten saapumisajat eri alueilta limitetään niin, että näytteitä siirtyy laboratorion automaatiolinjastolle tasaisesti.

 

Logistiikka pohjoisessa Suomessa vaativaa

Pirjo Hedberg kertoo, että pitkien etäisyyksien takia NordLabin kuljetusten suunnittelu on ollut vaativa kokonaisuus.

– Kaikki näytteet kuljetetaan laboratorioihin syrjäisiltäkin paikkakunnilta aina analysointikelpoisina ja ajallaan. Samoin tulokset toimitetaan hoitavalle lääkärille luotettavasti hoitopäätöksen tekemistä varten. Palvelemme laboratoriotutkimuksen tilannutta lääkäriä ja potilasta aina mahdollisimman hyvin.

Paikkakuntien määrän sekä pitkien etäisyyksien lisäksi kuljetusten suunnitteluun vaikuttaa myös näytteiden säilyvyys ja käsittely. Osa näytteistä säilyy huoneenlämmössä, osa vain jääkaappilämmössä ja osa vain jäädytettynä.

Myös kuljetusautojen on täytettävä tietyt kriteerit. Näytteet pakataan asianmukaisiin kuljetuslaatikoihin ja lämpöketju pidetään katkeamattomana. Lämpötilaa valvotaan sähköisellä hälytysjärjestelmällä, joka ilmoittaa poikkeamista laboratorioon reaaliajassa. Näin kuljettaja pystyy tarvittaessa heti korjaamaan tilanteen laboratorion ohjeistuksen mukaisesti.

Kuljetusten reitit paikkakunnilta palvelualueiden laboratorioihin on kilpailutettu ja kuljettajat on perehdytetty tehtäväänsä. Harvinaisissa tapauksissa näytteitä voidaan kuljettaa kiireellisesti taksilla Ouluun. Myös kotimaan lentokuljetukset ovat tarvittaessa käytössä.

 

Tutkimusten kiireellisyys vaihtelee

Kuljetusten ja analyysien aikataulujen pitävyys on tärkeää, sillä monissa potilastutkimuksissa tulos tarvitaan jo samana päivänä. Tuloksilla on tyypillisesti vaikutusta esimerkiksi potilaan kotiuttamiseen tai lääkemääräykseen. Toisaalta esimerkiksi genetiikan tutkimuksia tehdään vain Oulussa, ja näiden analyysien tekeminen vie tyypillisesti muutamista päivistä jopa viikkoihin.

Analytiikkaa on keskitetty isoihin toimipisteisiin ja suurimpiin terveyskeskuslaboratorioihin, mutta tulevaisuudessa suunta vie yhä suurempiin yksiköihin.

–  Toisaalta myös vierianalytiikkaa ja jopa kotona tehtäviä tutkimuksia kehitetään, Pirjo Hedberg kertoo. Näin analyysin tulos on tulevaisuudessa yhä useammin välittömästi lääkärin ja potilaan tiedossa ja ohjaamassa hoitopäätöstä.