Etusivu

Tutkimus S-TSH-AbR lopetetaan ja sitä osittain korvaamaan perustetaan uusia tutkimuksia

Julkaistu 18.04.2024  

NordLab lopettaa tutkimuksen S-TSH-AbR 1.5.2024 alkaen. Sen tilalle korkeaa TSH-tulosta epäiltäessä tulee tutkimus P -TSHeri sekä erikoissairaanhoidolle tutkimus -ImmOng.

Muutos tulee voimaan

1.5.2024 ja koskee kaikkia NordLabin asiakkaita

Muutoksen kuvaus

Kilpirauhasen vajaatoiminnan, hypotyreoosin, esiintyvyys on Euroopassa n. 3%, josta valtaosa (85%) on subkliinista hypotyreoosia. Noin 60 %:lla TSH-arvo palautuu viitealueelle itsestään 5 vuoden seurannassa, mikäli TSH-pitoisuus on alkuvaiheessa alle 10 mU/l. Vain 2–4 %:lla tila etenee vuosittain kliiniseen hypotyreoosiin. On hyvä huomioida, että subkliinisessä hypotyreoosissa potilas voi olla oireeton (Kilpirauhasen vajaatoiminta, Käypä hoito -suositus 2023).

Kirjallisuuden perusteella TSH-menetelmää häiritsevien tekijöiden, kuten heterofiilisten vasta-aineiden tai TSH:n makromuodon, esiintyvyys on matala, alle 1 %. Yksittäisellä testillä pystytään harvoin osoittamaan häiritsevän tekijän läsnäolo (Endocrine Reviews 39: 830 – 850, 2018).

NordLabin asiantuntijat ovat arvioineet laajasti mahdollisten häiritsevien tekijöiden läsnäoloa TSH-määrityksissä. Määritimme useita eri näytteitä käytössämme olevalla PEG-saostusmenetelmällä (S –TSH-AbR), sekä tarkastelimme vastattujen tulosten historiaa. S –TSH-AbR seulontamenetelmän arvioinnissa havaittiin merkittävän suuri määrä positiivisia tuloksia. Tämä oli odotettavaa myös kirjallisuuden mukaan (Thyroid 2023;33(1):45-52). Kirjallisuudessa mainituissa jatkotutkimuksissa (esim. sukroosigradienttiultrasentrifugointi tai geelifiltraatiokromatografia) vain pienessä osassa saostusmenetelmällä positiivisista näytteistä oli havaittavissa todellinen häiritsevä tekijä, eli tutkimuksen positiivinen ennustearvo on heikko, alle 10% (Thyroid 2023;33(1):45-52).

Seulontatutkimuksen suorituskyvyn arvioinnin perusteella, ja koska NordLab ei tarjoa yllä mainittuja jatkotutkimuksia, lopetamme tutkimuksen S-TSH-AbR vaikuttamattomana 1.5.2024 alkaen. Laboratorioon tuohon mennessä saapuneet näytteet vastataan.

S –TSH-AbR-tutkimuksen sijaan tarjoamme jatkossa asiakkaillemme mahdollisuutta määrittää TSH-tutkimus toisella menetelmällä alihankintalaboratoriossamme, käyttäen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella tutkimusta P -TSHeri (nro 11981, Tyreotropiini, plasmasta, eri menetelmällä). Tarkastelimme osaa S-TSH-AbR tutkimukseen tulleista näytteistä tällä tavoin ja havaitsimme TSH-tuloksissa kahden eri menetelmän välillä pääosin hyvin pienet erot. Tämä tukee käsitystä häiritsevien tekijöiden harvinaisuudesta pohjoissuomalaisessa väestössä. NordLabissa käytössä olevat TSH-menetelmät ovat kansallisesti ja kansainvälisesti laajassa käytössä, samoin kuin on P –TSHeri –tutkimuksen menetelmä. Menetelmät ovat myös akkreditoituja.

Lisäksi erikoissairaanhoidon käyttöön tarjoamme alihankittavan tutkimuksen -ImmOng (nro 6614), jonka käyttöaiheita on kuvattu tutkimusohjekirjassamme sekä Käypä hoito -suosituksessa.

Tutkimuksen 6614 -ImmOng  hinta on 65,5 euroa.

Tutkimuksen 11981 P-TSHeri hinta on 15,8 euroa.

Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Lapin hyvinvointialueille tulee toukokuun 2024 aikana käyttöön tutkimus 11982 P -TSHeri2  P -Tyreotropiini, plasmasta. Tutkimuksen 11982 P -TSHeri2 hinta on 14,5 euroa. Tutkimus otetaan käyttöön, kunhan tietoliikennetestaus on saatu suoritettua ja siitä tiedotetaan tarvittaessa paikallisesti.

Tutkimuksen P-TSHeri tulkintaan suosittelemme seuraavaa algoritmiä:

Viitteet

Kilpirauhasen vajaatoiminta, Käypä hoito -suositus 2023

Favresse et al. Interferences With Thyroid Function Immunoassays: Clinical Implications and Detection Algorithm Endocrine Reviews 39: 830 – 850, 2018

Hattori et al. Prevalence and Pathogenesis of Macro-Thyrotropin in Neonates: Analysis of Umbilical Cord Blood from 939 Neonates and Their Mothers Thyroid 2023;33(1):45-52.

Lisätietoja

Tarkemmat tiedot tutkimuksesta pyydetään tarkastamaan sähköisestä ohjekirjasta, joka päivitetään muutosajankohtana.

Ohjekirjan löydät kotisivuiltamme www.nordlab.fi tai osoitteesta tutkimusohjekirja.nordlab.fi

Tiedusteluihin vastaavat

Tutkimusrekisteriin ja tietojärjestelmään liittyvät asiat: jl-atk@nordlab.fi

Anne Mäkelä, sairaalakemisti, anne.makela@nordlab.fi

Irina Nagy, apulaisylilääkäri, irina.nagy@nordlab.fi

Tuija Männistö, johtava lääkäri, tuija.mannisto@nordlab.fi