Etusivu

Muutos tutkimuksen TSH, elinvasta-aineristireaktio (S -TSH-AbR) vastauskäytäntöön

Julkaistu 21.12.2023  

Muutos tulee voimaan

Heti ja koskee kaikkia NordLabin asiakkaita.

Muutoksen kuvaus

Epätyypillisesti käyttäytyvillä kilpirauhasarvoilla tarkoitetaan, että oireet ja kilpirauhasen toimintakokeiden tulokset ovat ristiriidassa, tai että TSH- ja T4-V-arvojen tulkinta on keskenään ristiriidassa. Tavallisia syitä tähän ovat akuutti tai krooninen sairaus, lääkitys, ravintolisät tai luontaistuotteet tai esimerkiksi raskaus. Usein kokeiden toistaminen joko samassa tai toisessa laboratoriossa riittää.

NordLabin asiakaspalvelu (Ammattilaiset 030 660 6767 ma-to 7–16, pe ja arkipyhien aattoina 7–15) ja asiantuntijat voivat auttaa P -TSH ja P -T4-V tutkimusten määrittämisessä toisessa NordLabin laboratoriossa eri menetelmällä.

Epätyypillisesti käyttäytyviä kilpirauhasarvoja on mm. seuraavissa tilanteissa (kts. Kilpirauhasen vajaatoiminta, Käypä hoito -suositus):

  1. T4-V-arvo on alle viitealueen alarajan, mutta TSH-arvo on pieni suhteessa T4-V-arvoon:
    Tässä taustalla on usein lääkitys tai ei-kilpirauhasperäinen sairaus. Laboratoriomääritykseen vaikuttavan tekijän epäilyt kohdistetaan ensi sijassa P -T4-V määritykseen ja tarvittaessa sen määritys toistetaan samassa tai eri laboratoriossa tai tehdään dialysoitu T4-V.

  2. T4-V-arvo on yli viitealueen ylärajan, mutta TSH- ja T3-V-arvot ovat viitealueella:
    Tässä taustalla voi usein olla laboratoriomääritykseen vaikuttava tekijä ja epäilyt kohdistetaan ensi sijassa P -T4-V määritykseen ja tarvittaessa sen määritys toistetaan samassa tai eri laboratoriossa tai tehdään dialysoitu T4-V.

  3. T4-V-arvo on yli viitealueen ylärajan, mutta TSH-arvo on viitealueella tai yli viitealueen ylärajan ja T3-V-arvo on yli viitealueen ylärajan:

Tässä taustalla voi olla esim. luontaistuote (biotiinilisä). Epäilyt laboratoriomääritykseen vaikuttavasta tekijästä kohdistetaan P -TSH määritykseen ja tarvittaessa sen määritys toistetaan samassa tai eri laboratoriossa tai NordLabin alueella määritetään tutkimus S -TSH-AbR. NordLabissa ei vielä ole käytössä tutkimusta S -Imm-Ong.

Tutkimuksessa S -TSH-AbR poistamme häiritsevien tekijöiden aiheuttaman virheen PEG-saostuksella. Tuloksena annamme S-TSH tuloksen, S-TSH-AbR tuloksen (TSH tulos, joka on saatu PEG-saostuksen jälkeen) ja lausunnon. Koska PEG-käsittely laskee TSH-pitoisuutta jopa 40% ilman mahdollisten häiritsevien tekijöiden vaikutusta, vasta yli 60%:n pitoisuuksien suhde katsotaan merkittäväksi.

Jos S-TSH -tulos on alle 0.5 mU/l, emme vastaa S-TSH-AbR-tulosta.

Mikäli ero% on alle 60% lausunnossa lukee ”Näytteessä ei havaita häiriötekijävaikutusta PEG-saostuksen perusteella.”

Mikäli ero% on 60-100% lausunnossa lukee ”Näytteessä voidaan todeta mahdollista häiriötekijävaikutusta PEG-saostuksen perusteella.”

Mikäli S-TSH-tulos on alle 0.5 mU/l, lausunnossa lukee ”S-TSH-AbR laskentaa ei suoritettu, koska S-TSH tulos on liian matala, alle 0.5.”

Lisätietoja

Tarkemmat tiedot tutkimuksesta pyydetään tarkastamaan sähköisestä ohjekirjasta, joka päivitetään muutosajankohtana.

Ohjekirjan löydät kotisivuiltamme www.nordlab.fi tai osoitteesta tutkimusohjekirja.nordlab.fi

Tiedusteluihin vastaavat

Tuija Männistö, johtava lääkäri, tuija.mannisto@nordlab.fi
Anne Mäkelä, sairaalakemisti, anne.makela@nordlab.fi