Ennen näytteenottoa

Monet näytteenottoa edeltävät tekijät vaikuttavat laboratoriotutkimusten tuloksiin. Tässä on joitakin yleisiä ohjeita valmistautumisesta näytteenottoon. Tarkemmat ja lopulliset ohjeet saatte hoitopaikastanne.

Paasto on tärkeä. Joitakin laboratoriotutkimuksia varten on tarpeen paastota. Paaston aikana ei saa syödä eikä juoda muuta kuin vettä. Paasto alkaa vähintään 10 tuntia ennen näytteenottoa ja kestää näytteenottoon saakka. Terveydentilasta ja iästä riippuen voi paasto olla lyhempikin. Jos paastoa ei tarvita, voitte syödä kevyen aterian ennen näytteenottoa. Raskaamman aterian nauttimista tulee välttää 4 tuntia ennen näytteenottoa. Ohessa linkki paastoa vaativiin tutkimuksiin (ks. sivu 3).
 
Kokeen tuloksiin vaikuttavat asiat: Näytteenottoa edeltävän vuorokauden aikana alkoholia, voimakasta ruumiillista rasitusta sekä ravinto- ja vitamiinilisiä tulisi välttää. Edellisestä illasta lähtien myös tupakointia sekä kahvin, teen ja virvokkeiden juontia tulisi välttää.

Voitte ottaa lääkärin Teille määräämät lääkkeet. Lääkkeenne voitte ottaa tutkimusaamuna tavalliseen tapaan, ellei teitä hoitava lääkäri ole antanut muuta ohjetta.

Vuorokaudenaika Joidenkin tutkimusten tulos vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Esimerkiksi kortisolin ja kilpirauhasen toimintaa säätelevän tyreotropiinin (TSH) näytteet otetaan yleensä aamulla.

Virtsa- ja ulostetutkimukset Näytteenottovälineet ja ohjeet saatte hoitoyksiköstä tai lähimmästä laboratoriosta (ei omia näyteastioita!). Ennen virtsanäytteen antoa tulisi useimmissa tutkimuksissa virtsan olla rakossa vähintään 4 tuntia. Aamuvirtsanäytteiden suhteen suositellaan yleensä välttämään syömistä yön aikana ja rajoittamaan juominen yhteen lasilliseen vettä. Ohessa linkki kotona otettavien näytteidenotto-ohjeisiin.
 

Nielunäytteestä tehtävät tutkimukset

Ennen näytteen ottamista on vältettävä syömistä, juomista ja nielua desinfioivien tablettien tai nesteiden käyttöä kaksi tuntia ennen näytteenottoa. Vältä myös vettä tuntia ennen näytteenottoa.

 

Näytteenottoon saapuminen Ottakaa mukaanne KELA-kortti tai vastaava henkilöllisyystodistus sekä kaikki laboratoriotutkimuksiin liittyvät paperit, jotka teille on annettu (esim. näytetarrat, laboratoriotutkimuslähete, kutsukirje ja kirjalliset laboratoriotutkimuksiin liittyvät ohjeet).

Tulkaa hyvissä ajoin näytteenottoon - juuri ennen näytteenottoa on suositeltavaa istua rauhassa noin 15 minuuttia, jotta verenkierto tasaantuu.

Näytteenottoajan siirtäminen Käytännöt näytteenottoaikojen varaamisen, siirtämisen ja perumisen suhteen vaihtelevat näytteenottopisteittäin. Ohjeita ajanvaraukseen löytyy tältä sivustolta kohdasta Näytteenottopisteet. Huomioikaa myös hoitopaikkanne antamat ohjeet aikojen muuttamisesta ja suositellusta näytteenottoajankohdasta. Tehkää mahdollinen näytteenottoajan muutos mahdollisimman pian, jotta aika vapautuu muiden tarvitsevien käyttöön.