Ohje itsemaksaville asiakkaille

NordLab tarjoaa näytteenotto- ja laboratoriotutkimuspalveluja itsemaksaville asiakkaille lääkärin lähetteellä tai rajoitetun valikoiman tutkimuksia ilman lähetettä. 
Palvelu on käytössä Oulun, Oulaskankaan, Kokkolan ja Kainuun alueella sekä Rovaniemen ja Länsi-Pohjan keskussairaalan laboratorioissa. Laboratorio näytteidenottoon tulee varata aina aika ajanvarauksesta.  

Tutkimusvalikoima

NordLab tarjoaa henkilöasiakkailleen, joilla ei ole lääkärin lähetettä, omakustanteisesti tavallisia terveydenseurannassa käytettäviä laboratoriotutkimuksia (ks. ao. tutkimusvalikoima). Tutkimusvalikoiman ovat laatineet laboratorion lääkärit ja sitä tarkistetaan säännöllisesti. Ilman lääkärin lähetettä laboratorio myy itsemaksaville asiakkaille vain kyseisiä laboratoriotutkimuksia.

 

Henkilöllä, joka tulee näytteenottopisteeseen ilman lähetettä, tulee olla mukana tulostettuna lomake, johon on etukäteen merkitty henkilö- ja osoitetiedot sekä halutut tutkimukset. Näytteenoton henkilökunta ei voi opastaa tutkimusten valinnassa.

Näytteenottoon tulevan henkilön tulee tutustua ennen näytteenottoa potilasohjeeseen, jotta hän osaa valmistautua oikealla tavalla tehtäviin laboratoriotutkimuksiin (mm. paastoa tai tiettyä kellonaikaa vaativat tutkimukset). Esimerkiksi paastoa vaativat tutkimukset on merkitty etuliitteellä fP-.

Tutkimusten hinnat

Tutkimuskohtaisten maksun lisäksi peritään jokaiselta näytteenottokerralta toimitusmaksu 13,50€ (näytteenotto 8,50€ + palvelumaksu 5,00€). Ilman lääkärin lähetettä laboratorio myy vain oheisen hinnaston mukaisia tutkimuksia. Lasku tutkimuksista (sis. toimitusmaksun, näytteenoton ja tehdyt tutkimukset) postitetaan henkilön ilmoittamaan kotiosoitteeseen. Maksua ei voi suorittaa näytteenottopisteessä käteisellä tai pankkikortilla. Tutkimuksista perittävät maksut eivät oikeuta Kelan sairausvakuutuskorvaukseen.NordLab pidättää oikeuden hintamuutoksiin

Tutkimusvastaukset

Laboratoriotutkimusten vastaukset postitetaan henkilön valinnan mukaisesti joko henkilön ilmoittamaan kotiosoitteeseen tai sitten NetPosti-palvelun kautta. Poikkeuksena Kainuun alue, jossa asiakas hakee vastaukset itse. Vastaukset ovat henkilöllä 3-5 arkipäivän kuluttua tai myöhemmin riippuen tehtävistä tutkimuksista. Kaikkien tutkimusten vastaukset eivät välttämättä valmistu samalla kertaa.

Mikäli henkilö käyttää NetPosti-palvelua, hänellä on myös mahdollisuus nähdä tulokset ja maksulomake sähköisesti 1-2 arkipäivää ennen paperikirjeen saapumista NetPosti-palvelusta. NetPosti-palvelusta kirjeiden lähettäjäksi tulee valita Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä. NetPosti on asiakkaan ja postin välinen palvelu, joka asiakkaan tulee itse aktivoida.

NordLab ei vastaa itsemaksavan asiakkaan tutkimusnäytteiden tulosten tulkinnasta.